Att tänka på ekonomi och juridiska avtal när du precis står i begrepp att bli sambo, är kanske inget du har ägnat någon större tanke. Inne i kärleksbubblan ryms bara tankar kring vilken soffa ni ska köpa, eller var ni ska ställa sängen.

Diskutera ekonomin

Innan ni faktiskt slår era påsar ihop, så ta ett rejält snack kring ekonomin. Om du vet hur din partner hanterar sin ekonomi minskar risken för att du får en obehaglig överraskning senare. Kom överens om hur ni vill ha det, vem som ska betala vad. Om din partner däremot inte vill diskutera ekonomi alls bör du kanske fundera på om ett samboskap verkligen är en bra idé.

Sambolagen

Sambolagen kom till för att skydda den svagare parten vid en separation. Det innebär i praktiken att allting som införskaffats för gemensamt bruk ska delas lika av båda parter vid en separation. Sambolagen omfattar däremot inte privata ägodelar.

Samboavtal

Vill du skydda dina tillgångar vid en separation, är det en god idé att upprätta ett samboavtal. Många tänker att de aldrig kommer börja bråka så därför behöver de heller inte ett samboavtal. Men så skulle du aldrig resonera kring din hemförsäkring, eller hur? Med ett samboavtal vet du vad som händer vid en separation.