Löparknä är en överbelastningsskada som ofta drabbar löpare. Skadan uppstår på grund av att senan som löper längs utsidan av låret och fäster vid knäskålen blir inflammerad. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad löparknä är, vilka orsaker som ligger bakom skadan, vilka symptom som kan uppstå, vilka behandlingsalternativ som finns samt hur man kan förebygga skadan.

Få rätt behandling

Löparknä är en vanlig skada bland löpare som kan vara smärtsam och begränsande. För effektiv behandling och rehabilitering kan du vända dig till Muskelcentrum. Deras erfarna terapeuter specialiserar sig på att hantera löparknä och skapar skräddarsydda behandlingsplaner för att lindra smärta, stärka musklerna och snabbt få dig tillbaka på löparspåret.

Vad är löparknä?

Löparknä är en överbelastningsskada som uppstår vid upprepade stötar och belastningar på knäet. Skadan kännetecknas av smärta på utsidan av knäet, precis bredvid knäskålen. Smärtan kan variera från lindrig till mycket intensiv och kan göra det svårt att utföra vardagliga aktiviteter som att gå upp och ner för trappor.

Vilka orsaker ligger bakom löparknä?

Löparknä uppstår ofta på grund av att man tränar för hårt eller för mycket. Om man till exempel ökar sin träningsmängd för snabbt eller tränar på ojämna ytor kan det leda till överbelastningsskador. Andra orsaker till löparknä kan vara dålig löpteknik eller att man har svaga höft- och sätesmuskler.

Vilka symptom kan uppstå vid löparknä?

Symptomen vid löparknä kan variera från person till person, men vanliga symptom inkluderar smärta på utsidan av knäet, stelhet i knäet, svullnad och ömhet. Smärtan kan kännas värre när man springer eller går nerför trappor, och kan bli bättre när man vilar.

Vilka behandlingsalternativ finns för löparknä?

Behandlingen för löparknä beror på hur allvarlig skadan är. I många fall kan man behandla skadan med vila, is och smärtlindrande medicin. Fysioterapi kan också vara en effektiv behandling för att stärka musklerna runt knäet och förbättra löptekniken. I vissa fall kan det dock krävas kirurgi för att åtgärda skadan.

Kan löparknä förebyggas?

Ja, det finns flera saker man kan göra för att förebygga löparknä. Det är viktigt att öka träningsmängden gradvis, att ha bra löpteknik och att undvika att springa på ojämna ytor. Att stärka musklerna runt höften och sätesmusklerna kan också hjälpa till att förebygga skador.

Genom att vara uppmärksam på kroppens signaler och ta det lugnt när man känner smärta kan man minska risken för löparknä och andra överbelastningsskador.