Löpning kommer ju som bekant i flera olika former. Och medan somliga fokuserar specifikt på att intervallträning finns det andra som satsar på distans. Att arbeta sig upp mot att kunna springa riktigt långa löppass kommer att ta lite tid och det finns några viktiga punkter att tänka på.

Välj rätt strumpor

Om du inte satsat på att springa långt tidigare men skulle vilja jobba dig mot att klara av något som ett maraton, kan du behöva se över vilka slags strumpor du använder. Vanliga löpstrumpor kan vara något du vill lägga tillbaka i garderoben inför denna träning och istället satsa på ett par ordentliga kompressionsstrumpor då de hjälper till att motverka problem som svullna fötter och smalben. De kommer i tre huvudsakliga varianter och det kan vara klokt att börja med den lägsta för att se hur väl de fungerar.

Håll rätt takt

Takten är så klart alltid viktigt vid långa löpturer och målet kommer ju alltid vara att inte sakta ned till något som liknar gång. Att hitta ditt eget så kallat maratontempo är en viktig måttstock, men då ska du också se till att aldrig ligga över det för att inte trötta ut dig själv för fort. Du kan dock sänka tempot emellanåt och löpa lite lugnare som du arbetar dig uppåt. Variation i tempot kan också hjälpa dig att ta bort tankarna från hur långt passet känns.

Underhållning underlättar

En annan sak som effektivt kan ta tankarna bort från själva träningen är att förbereda lite musik. Men var noga med att det inte är musik som lätt får dig att öka tempot för att det ska passa intensiteten. Alternativ till musik är så klart att lyssna på en ljudbok eller kanske några avsnitt av en bra podcast. Testa dig fram och se vad som känns rätt för dig.