Att löpträna är något som ska göra dig starkare och bidra till din allmänna hälsa. Det är dock många som drar på sig skador och då gäller det att få rätt hjälp. Skador är något som drabbar unga som gamla och ofta har de med överansträngning att göra.

Rehabcykel

Därför är det viktigt att ta det lugnt i början och gradvis bygga upp svårighetsgraden. Skulle du ändå bli skadad, kan du i de allra flesta fall påskynda ditt tillfrisknande med rehabiliteringsträning. Rehabiliteringsträning eller, som den oftast kallas, rehab handlar om att du tränar för att återfå styrka i leder och muskler. Om du exempelvis har dragit din axel ur led är det viktigt att du återbygger musklerna i området för att förhindra att det ska hända igen. En del skador kan också innebära att du måste begränsa träningen. Det betyder inte att du måste sluta träna helt. Tvärtom är det viktigt att hålla igång med rehabträning.

Vad kan du göra?

Tränar du inför ett lopp och råkar ut för en knäskada eller liknande kan det kännas frustrerande. Det är viktigt att du vilar för att inte förvärra skadan, men som du kan se på länken ovan finns många fina övningar som inte behöver belasta skadade muskler och leder. Viktigt för dig som löpare är att behålla bål- och benstyrka. Gör då sådana övningar som inte belastar de berörda musklerna. Att hålla igång konditionen är också viktigt om du kan.

Ett bra exempel på en maskin som inte belastar är crosstrainern, eller gångmaskin som den också kallas. Med den kan du öva upp din kondition utan att belasta och riskera att skada lederna. Om du har funderingar över vilken typ av träning du kan utföra utan att förvärra din skada rekommenderas du att prata med din läkare eller fysioterapeut. De ska för övrigt alltid vara dina första kontakter när du skadar dig – inga personliga rekord i världen är värda en permanent skadad muskel eller led!