kolhydratrik kinesisk matNär du börjar träna regelbundet kan det till en början vara svårt att hålla koll på vad du behöver äta för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Det är viktigt att äta rätt – du behöver tillräckligt med energi för att kunna prestera på topp.

Styrkeprogrammet erbjuder några praktiska tips. De skriver bland annat att kostintag i samband med träning brukar delas in i tre kategorier: före träning, under träning och efter träning. Helst ska du inte äta en för stor portion med mat innan träningen. Blodsockret kommer då att sjunka eftersom det mesta av energin i stället går till att bryta ner beståndsdelarna i maten. Då känner du dig trött och har inte tillräckligt med energi för att prestera på en hög nivå. Det rekommenderas att du äter en större måltid 3-4 timmar innan träningen börjar.

En större måltid 2-4 timmar före träning består av en större portion av kolhydrater som t.ex. pasta, ris och potatis. Fett och fiber borde hållas på minimumnivå då det leder till en långsam uttömning av magsäcken. Ca 30-60 minuter före aktivitet äter du en enkel måltid som smörgås med skinka eller flingor med lättmjölk. Båda dessa måltider har till syfte att fylla på energin i musklerna.

Om du tränar intensivt under en längre tid än 60 minuter borde du dricka en sportdryck för intag av kolhydrater. Koncentrationen av kolhydrater ska ligga på 3-8 procent i en sportdryck för att du ska få någon nytta av den.

Efter träningen behövs ett så kallat återhämtningsmål: en blandning av kolhydrater och protein i det här fallet. För en person som väger 70 kg är en och en halv banan och en proteindryck perfekt. Hos hälsokost-butiken Grön Gåva kan du hitta flera olika kosttillskott som kan komma väl till hands efter träningen. De erbjuder bland annat ekologiskt framställt hampaprotein som dessutom har högt innehåll av vitaminer och mineraler.

Med ett återhämtningsmål orkar du lika mycket igen till nästa träningspass. När glykogenintaget ökar får du mer energi i musklerna, vilket behövs för en träning på hög nivå. Runt två timmar efter passet ska du även se till att äta en mer bastant måltid.