fötter på löpare

Löpning är ett perfekt sätt att hålla sig i form. Det finns ändå många saker som man behöver tänka på för att inte skada sig i onödan. Våra ben och fötter har en komplex uppbyggnad och det är lätt att slita ut och förstöra delar i förtid om man inte vårdar dem på rätt sätt. Så oavsett om du är en nybörjare eller löpare på elitnivå så gäller det att förebygga och vårda dina ben och fötter noga annars kan loppet vara kört inom kort.

Rätt skor

Det är viktigt att skorna är anpassade för just dina fötter, då val av fel skor är en av de vanligaste orsakerna till att många till slut inte kan löpa. Felaktiga skor kan leda till benhinneinflammation, hälseneinflammation, hälkuddeinsufficens, blåsor och andra typer av skador. Dessa skador kan innebära operation och många veckors sjukskrivning och specialbehandlingar. Att förebygga detta genom att göra en analys av din löpstil och dina fötter är enkelt.

Det är också viktigt att ”löpa in” din utrustning. Snör inte på dig nya skor alldeles innan den långa löprundan på två mil; börja istället använda dem under kortare löpturer.

Ta hand om fötterna

Vårda fötterna regelbundet är också viktigt. Klipp naglar regelbundet och håll efter förhårdnader och liknande. Ett tips är att boka fotvård regelbundet för att ta hand om fötterna – Företaget Akilles fotvård har till exempel en behandling som inkluderar allt från rengöring till filning och massage. Det är dessutom skönt och avkopplande att bli omhändertagen en stund emellanåt. Boka helst in fotvården åtminstone två veckor innan ett lopp då huden kan vara lite känsligare efteråt.

Följ dessa enkla tips så kommer löpningen bli en ren fröjd! För fler sunda råd om hur du tar hand om dina fötter kan du läsa den här artikeln på Runner’s World.